V najsevernejšom slovenskom vinohrade ukončili v týchto dňoch zber hrozna

30.10.2011 Humenné

Brekov 29. októbra (TASR) - V najsevernejšom registrovanom vinohrade na území Slovenska, ktorý sa nachádza pri obci Brekov v okrese Humenné, ukončili v týchto dňoch zber tohtoročnej úrody. Vinohradníci Mihaľkovci sú s množstvom aj kvalitou vypestovaného hrozna v sezóne 2011 spokojní. Podľa ich slov z neho vyrobia približne 7000 litrov vína.
Rodinná firma obhospodaruje pri Brekove mladú vinicu, ktorá sa rozprestiera na ploche troch hektárov. "Tohtoročná úroda oproti tej minuloročnej je v súvislosti s kvalitou či kvantitou niekde úplne inde. Množstvom presiahla minulý rok asi o polovicu, čím sme sa dostali na úroveň približne 10 ton vypestovaného hrozna," uviedol pre TASR vinohradník Milan Mihaľko.
Ako dodal, hroznu prialo v tomto roku na rozdiel od vlaňajška priaznivé počasie. "V jari bolo trocha sucho a počas kvitnutia hrozna následne teplo a slnečno. Keď prišiel dážď na Medarda, zaznamenali sme trocha infekčný tlak chorôb, no v konečnom dôsledku sa to neprejavilo na raste bobúľ, strapce dorástli pekné a plné," poznamenal s tým, že dozrievaniu hrozna prospelo aj slnečné počasie bez zrážok z konca augusta a celého septembra.
Mihaľkovci začali tohtoročný zber odrodou Müller - Thurgau ešte začiatkom septembra. Tou ďalšou bola Chardonnay, nasledovala Frankovka modrá, a Sauvignon blanc. "Cukornatosť na poslednej spomínanej odrode sa vyvíjala veľmi dobre, dosiahli sme až 26 stupňov normalizovaného muštomeru, čo znamená, že z nej môžme vyrobiť víno s prívlastkom bobuľový výber, vysvetlil Mihaľko s tým, že ako posledný pozbierali z vinice v týchto dňoch Cabernet Sauvignon.
Ako ďalej uviedol, cukornatosť u ostatných odrôd sa pohybovala od 21 stupňov vyššie, čiže v prípade tohtoročnej produkcie pôjde o vína s chráneným označením pôvodu známe aj ako prívlastkové. Mihaľkovci sa chystajú zamerať už tradične aj na výrobu omšových vín.
Vinohradníctvo v okolí Brekova má dlhú tradíciu. Na hrade nad obcou si údajne pochutnával na miestnom víne už v 15. storočí uhorský kráľ Matej Korvín.
 

Vyberte región

mark